dissabte, 6 de febrer del 2021

 

LA FAGEDA D’EN JORDÀ

Molts de vosaltres segurament coneixeu o heu sentit a parlar de la Fageda d’en Jordà.

On es troba?

Es una unitat de vegetació que es troba a la Garrotxa, prop dels volcans. Comparada amb altres fagedes, que es troben normalment en punts més alts, aquesta es troba a una altitud de només 550 m. i està situada sobre un terreny pla, quan la majoria de fagedes estan en vessant obacs del Pirineu.

Per què s’ha mantingut doncs la fageda durant tants anys? Per tres motius: perquè està assentada sobre la gran colada de lava produïda pel volcà Croscat, que hi ha a la vora, que va arribar fins a Olot, fa més de 10.000 anys. I, per altra banda, el relleu d’aquesta colada és accidentat, amb petits turons que allà anomenen tossals, que poden arribar a tenir 20 metres d’alçada, que s’alternen amb petites fondalades. Aquest relleu es va originar per la forma turbulenta en què es va escolar la lava, ja que en l’erupció del volcà es van alliberar molts gasos que van produir enormes bombolles que van deformar la crosta. I, en tercer lloc, s’ha mantingut perquè hi ha una autèntica barrera natural, formada pels volcans Croscat, Sta. Margarida i el Puig de la Costa, que tanca el pas per l’est de la marinada i afavoreix l’elevada pluviositat de la zona.

La fageda d’en Jordà, per altra banda, és un bosc amb molt pocs arbustos al sotabosc i un estrat herbaci molt reduït on, per exemple hi ha falgueres i violetes de bosc.

I pel que fa a la fauna, cal dir que, hi predomina tot l’any el pica-soques blau. A l’estiu també hi ha rèptils, insectes i altres animals. És fàcil, dins del bosc, sentir el cant dels ocells o observar els rastres o excrements de mamífers.

Com s'hi pot arribar?

Hi ha dos camins principals: o bé, venir des d'Olot en direcció a Santa Pau. A mig camí aproximadament es veurà l'àrea d'aparcament de Can Serra, on es pot deixar el cotxe a una banda, travessar el pontet de la carretera i, a l'altre costat, ja hi ha la fageda. També hi ha altres camins que surten d'aquesta carretera per accedir-hi. O bé, s'hi pot anar des de Banyoles, per la carretera que passa per Mieres i després per Santa Pau i la fageda finalment.


 

1 comentari:

  1. Saps on és la fageda d'en Jordà?
    Si vas pels vols d'Olot, amunt del pla,
    trobaràs un indret verd i profund
    com mai cap més n'hagis trobat al món:
    un verd com d'aigua endins, profund i clar;
    el verd de la fageda d'en Jordà.
    El caminant, quan entra en aquest lloc,
    comença a caminar-hi a poc a poc;
    compta els seus passos en la gran quietud:
    s'atura, i no sent res, i està perdut.
    Li agafa un dolç oblit de tot lo món
    en el silenci d'aquell lloc profond,
    i no pensa en sortir, o hi pensa en va:
    és pres de la fageda d'en Jordà,
    presoner del silenci i la verdor.
    Oh companyia! Oh deslliurant presó!

    Joan Maragall (1860-1911)

    ResponElimina