Per altra banda, tenim nous til·lers. Ja n'hi havia en alguns llocs, de les espècies que anomenem til·ler de fulla gran i til·ler d'Holanda (de fulla intermèdia). Ara n'hi tenim més, d'aquests til·lers d'Holanda (Tilia vulgaris), concretament a la zona recentment urbanitzada de la nova llar d'infants municipal, sota de la piscina. Allà, al pàrking exterior, n'hi han plantat 6. Però, atenció!, en un nou racó arranjat en un petit passatge entre els carrers Carrilet i Sant Marc, a uns 200 metres més avall de la rotonda Carrilet/carretera de Moià, i per sobre d'on passa la canalització de la riera de la Roqueta, on no hi havia res més que un camp obert (aneu-ho a mirar, perquè molts potser no us hi heu fixat), ara s'ha tancat i, a part d'uns bancs per prendre-hi la fresca, s'hi han plantat 6 til·lers més, però, de l'espècie de fulla petita (Tilia cordata), de la qual encara no en teníem cap en espais públics. Si us hi fixeu, aquesta espècie té una fulla molt igual que la dels til·lers de la guarderia nova, però més petita. A la primavera tant una espècie com l'altra treuen les flors, d'on se'n pot collir la coneguda "til·la", per deixar assecar i fer-ne infusions amb finalitats tranquil·litzants. La plantació d'aquests exemplars suposa un augment de la biodiversitat urbana del poble.
També fa pujar la biodiversitat la plantació, ja fa un temps, de nous arbres a la plaça de Ricard Viñas, com a resultat de les obres de remodelació de la plaça (acabades ja fa uns 2 anys). Aleshores es varen arrencar les antigues moreres (però no desapareixien del poble, perquè en tenim al recinte de la piscina, a la Travessera, carrer Ponent, Trull, etc.), i, en canvi, es plantava una nova espècie, l'anomenat erable (Acer platanoides), que fins ara no existia al nucli urbà balsarenyenc. Sembla que, de moment, a aquesta espècie li costa una mica d'adaptar-se. Ja l'hivern passat se'n van morir dos, que es van substituir de seguida, però que tampoc acaben de desenvolupar-se massa. Els 3 que queden al costat nord de la plaça són, de fet, molt més macos que els de l'altra banda; s'han fet molt alts i la fulla s'ha mantingut tendra i verda tot l'estiu; a més estan plens de llavors. La llavor dels arbres de la família a què pertany, la dels aurons i blades, de la qual havia parlat a la revista local Sarment (en un col·leccionable d'arbres que vaig publicar durant dos anys) és molt característica: està formada per dues ales (anomenades sàmares) unides pel costat que conté la llavor i que té forma de nou. La part alada els serveix per volar i escampar la llavor. Segons l'espècie, tenen les 2 ales més obertes o més tancades. En el cas de l'erable són molt obertes (podeu anar-ho a mirar); en altres espècies, com l'auró blanc, encara són més obertes; en tant que, en l'auró negre són ben tancades. Per cert que aquesta espècie deu el seu nom científic, Acer platanoides, al fet que la fulla se sembla molt a la dels típics plàtans (com els de la plaça de l'Ajuntament), però fixem-nos que no hi tenen res a veure perquè el fruit dels plàtans són aquelles boles amb punxes que tots coneixem.
Cal comptar també amb 3 nous ametllers que es van plantar al costat mateix del bar de la piscina, i que fan honor al nom que fa molts anys es va donar a la zona esportiva ("Els ametllers"). Actualment per aquella zona només en quedava algun, d'ametller, al final de camp de futbol, prop dels blocs del passatge Roqueta i a la resta del nucli urbà no n'hi ha cap. O sigui, que la idea va ser bona per mantenir la biodiversitat del poble.
I ara ve la part negativa. Com a resultat de la construcció de la nova guarderia, potser molts conciutadans no us hi heu fixat, però a més d'algun exemplar de lledoner (que ja n'hi ha d'altres al poble), ha desaparegut l'únic exemplar que hi havia en espais públics de l'anomenat cedre de l'Atlas (Cedrus atlantica), que es trobava justament al pati de les antigues escoles Sant Marc, ben al costat de la carretera d'Avinyó. Quina llàstima! Això sí que fa baixar la biodiversitat. Esperem que aquest fet no es repeteixi amb exemplars únics d'altres espècies.
I a veure si alguna vegada tornem a tenir un cedre d'aquests, que són molt macos!