dilluns, 13 d’abril del 2020

LA FALLA DEL GUIX


Foto 1
És una falla que, passant pel sud de Sallent, abasta uns 10 km d’amplada, des de Callús i Santpedor fins a Horta d’Avinyó.

La part més vistosa i important d’aquesta formació és un conjunt de petites falles, plecs, plecs fallats i encavalcaments (unes capes de materials trencats i falcats sobre altres capes) que es troben a la zona de les mines de Sallent, entre el runam salí petit (vora l’autovia) i el gros (prop d’on hi ha el poblat ibèric del Cogulló).

Foto 2
Per arribar-hi cal agafar l’autovia, anant cap a Manresa, i prendre la sortida de Sallent Sud. Abans de començar la baixada forta que hi ha, cal desviar-se a la dreta cap a un camí de bosc. Allà hi ha lloc per deixar-hi el cotxe i llavors cal caminar poc més d’un quilòmetre, en sentit Manresa, al costat de la via del tren, que comença allà mateix, fins que ens trobem el runam petit a l’esquerra i, a la dreta, l’aflorament de plecs i falles esmentats, que s’estenen durant uns centenars de metres, en direcció nord-sud.

Una falla és una fractura del terreny amb moviment dels dos blocs creats per
Foto 3
ella: si un bloc s’enfonsa respecte a l’altre, a través d’un pla (el pla de falla) es tracta d’una falla normal; en tant que si un bloc puja per sobre de l’altre s’origina una falla inversa. El desnivell entre els dos blocs és el salt de falla.
Aquesta zona de Sallent és el tram central, on el salt de la gran falla que va de Callús a Horta és més gran i creua el Llobregat, pel nucli de La Butjosa.

A la zona esmentada, per sobre del runam salí petit, hi podem veure els estrats inclinats, perquè es van plegar fa molts anys gràcies a l’elasticitat dels materials (plegaments), i diverses petites falles seguides, que són falles inverses, que es poden veure a les fotos. La més important és una en què hi ha un encavalcament.

Foto 4
És de fet més important i gran aquest complex de Sallent que la falla Mig Món de Súria.

Tots aquests materials deformats i trencats formen part d’un relleu molt més extens que s’anomena Formació Artés.

Quin tipus de materials són els que estan plegats i fallats? Doncs són molt abundants els guixos (propi de les zones, on hi ha sals, que estan per sota), que donen nom a la falla en qüestió; però aquests estan incrustats entre capes de materials com calcàries, gresos (roques formades per la compactació de grans de sorra) i argiles, a part d’algunes sals que han aflorat.

Foto 5
Aquests plegaments i falles es van produir concretament a l’Oligocè inferior, fa uns 35 milions d’anys, a causa de l’aixecament dels Pirineus, que va provocar moviments tectònics al seu voltant. Aquesta és la zona més al sud afectada per la formació d’aquella serralada.

Foto 6
A l’altra banda del riu, hi ha el barri del Guix de Sallent, per on passa també el pla de falla, que va fins a Horta, que deixa el bloc nord de la falla enlairat, amb guixos; i a l’altra banda (on hi ha les casetes), el bloc sud, també amb vetes de guix fibrós, que arriben fins prop del barri manresà del Guix (d’on ve també el nom), encara que costi identificar-ho, perquè després de la falla hi ha hagut molts fenòmens entremig, com l’erosió, sedimentació del mateix riu, les accions humanes, etc

Tanmateix l’altra gran importància de la falla és que pel seu pla de falla hi circula salmorra, procedent del runam salí de les mines, que és arrossegada per l’aigua de la pluja i s’ha pogut detectar que passa per uns corriols fins arribar al Llobregat, cosa que, com és ben sabut, origina importants problemes ambientals.

Peus de foto:  Foto 1: a l'esquerra, bloc enlairat de la falla; i a la dreta el bloc més enfonsat (on hi ha les casetes). Aquest pla de falla travessa fins a Horta.

Foto 2: els estrats de materials diversos estan inclinats a causa dels plegaments. (zona dels runams salins)


Foto 3: una de les falles inverses més vistoses


Foto 4: una altra falla inversa on es pot veure, per exemple, si ens fixem en la capa de "rajoles blanques" que dona a l'angle inferior esquerre de la foto, la part de l'esquerra de la capa està per damunt de la part de la dreta (seguint el pla de falla que seria una línia que més o menys es veu, que passa per la diagonal de la foto)


Foto 5: la falla inversa més potent de tota la sèrie, on els estrats de la dreta (més al nord) encavalquen per sobre dels de l'esquerra, que són els del sud. (estan molt "arrapats" uns sobre els altres)


Foto 6: detall de les capes o estrats de guixos de la zona. (color blanc)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada