Isidre Prat Obradors
El coronavirus i altres virus
En
aquest article parlaré especialment dels virus, a propòsit de la pandèmia de
coronavirus que estem patint, des del punt de vista biològic i mèdic, amb
permís dels metges. Però ho ampliaré a divulgar una mica tot el món dels
microorganismes, perquè a molta gent li pot interessar.
Els
Coronavirus són una família de virus, entre els quals ara ha aparegut el
COVID-19. Els coronavirus afecten les vies respiratòries i així provoquen
malalties més suaus (com el refredat comú) o més greus (com aquest Covid-19 que
dona SARS, síndrome respiratòria aguda). El nostre gran problema és que és molt
contagiós; és a dir, s’encomana molt ràpidament entre persones, augmentant
dràsticament el nombre de casos. Es transmet per petites gotes de saliva que li
serveixen de suport i que traiem per la tos o esternuts, o per contacte
directe; per això una de les millors mesures preventives és rentar-se bé les
mans, òrgans amb què ho fem quasi tot, i no tocar-nos els ulls, nas, boca...
amb elles. Una bona mesura preventiva és també separar-nos almenys 1 o 2 metres
de distància, perquè en cas d’expulsar gotetes, i amb elles els virus, caiguin
a terra i morin abans de contactar amb l’altra persona. Sembla ser que també es
pot transmetre per l’aire a través d’aerosols (esprais), on és estable fins a
unes 3 hores; i també per contacte amb superfícies contaminades, on pot
restar-hi fins a 4 hores en coure (com en les monedes), 1 dia en cartró, i fins
a 2 o 3 dies en plàstics i acer inoxidable (com en aixetes). Per això cal
desinfectar les superfícies.
Com
que el seu nucli d’infecció, que va començar a la Xina, no s’ha detingut allà
mateix, cosa que hauria limitat el fet a una epidèmia, sinó que s’ha anat
escampant arreu del món, diem que s’ha convertit en una pandèmia.
S’està
intentant trobar un medicament per part de científics de tot el món per
inactivar el virus. En aquest moment, és una
cursa per veure qui arriba abans a tenir un tractament i una vacuna. A Catalunya
es treballa molt a evitar que els contactes desenvolupin la malaltia: és el que
estan fent els Drs. Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet. Tant de bo es pugui
aplicar aviat. També uns científics alemanys treballen amb una substància que
bloquejaria l’enzim (proteïna) principal del virus que ataca les cèl·lules.
Però què són els virus, en general?
Des
de molts anys, s’ha dit que un virus es troba al límit entre un ésser viu i la
matèria inerta. Si considerem que la unitat mínima de vida és la cèl·lula,
aleshores els virus no són realment éssers vius, perquè no tenen la maquinària
cel·lular: és que els falta quasi tot! Però, en canvi, no els manca una part
fonamental de les cèl·lules: el material genètic; i això és molt important. En
realitat un virus és només un fragment d’àcid nucleic, tancat per una càpsula
de protecció, que pot tenir diverses formes, feta de proteïnes i, segons el
cas, amb glúcids i/o greixos afegits. L’àcid nucleic és propi dels éssers vius,
conté gens, que donen ordres, que en el cas dels virus provoquen malalties, per
tant, no són tan lluny de la matèria viva. Els virus es poden reproduir,
facultat dels éssers vius, però gràcies al fet que les cèl·lules infectades
posen en marxa la seva maquinària per fer-los les còpies i escampar-se. Per
tant, els virus sempre són paràsits de cèl·lules: poden ser cèl·lules animals,
humanes o també vegetals, depèn de cada virus (penseu que el primer virus
descobert va ser en un vegetal: el virus del mosaic del tabac, el 1892, per un
rus). Inclús hi ha virus que ataquen bacteris: els bacteriòfags.
En
el cas dels coronavirus, l’àcid nucleic, no és l’ADN, més comú, sinó l’ARN
(àcid ribonucleic) d’una sola cadena (monocatenari) (com el virus de la SIDA,
amb algunes diferències) i la càpsula de proteïna és esfèrica (d’on ve el nom
de corona), amb una mena de ventoses unides a ella, on hi ha glúcids i greixos,
que els serveixen per reconèixer i ancorar-se a les cèl·lules hoste, en aquest
cas del pulmó. Quan ens rentem les mans, com que el detergent desfà substàncies
greixoses, desfà també els greixos de la coberta dels possibles virus i els
elimina.
Altres
virus tenen formes diferents de la coberta externa: forma d’hèlix, d’icosaedre,
etc.
Quan parlem de virus, de quina mida estem
parlant?
Les
mides dels virus són les més petites que d’alguna manera es relacionin amb
éssers vius. Pensem que els bacteris també són microorganismes, però els virus
són de mitjana 10 vegades més petits encara que els bacteris. El coronavirus
mesura entre 50 i 200 nm (nanometres; i 1 nm és igual a la milionèsima part
d’un mil·límetre!!!). Aquestes unitats només són visibles al microscopi
electrònic, que permet 100.000 augments o més i tot.
Altres microorganismes: els bacteris
Els
bacteris formen l’altre grup molt important de microorganismes, però aquests ja
són éssers vius al 100% (actualment són el Regne de les Moneres), perquè estan
formats per cèl·lules autònomes, encara que són primitives, sense nucli (cosa
que no passa en tots els altres éssers vius, que tenen cèl·lules amb nucli).
Els bacteris estan protegits per una “paret cel·lular”, capaç de ser trencada
per algunes substàncies. Es va veure que la penicil·lina, descoberta casualment
per Fleming (el 1928), produïda per un fong (el gènere Penicillium), atacava
aquesta paret i, per tant, destruïa els bacteris; a partir d’aquí van aparèixer
tots els altres antibiòtics, que fan aquesta funció. Actualment solen ser
sintètics. Per això els antibiòtics són eficaços contra malalties produïdes per
bacteris, mai per virus; per exemple els antibiòtics van bé per infeccions
bacterianes de la panxa, els queixals, infeccions d’orina... però mai per
atacar qualsevol virus.
Preventivament
són eficaces les vacunes (iniciades fa una segle per Pasteur, amb el virus de
la ràbia). D’aquestes sí que n’hi ha contra bacteris (en malalties com el
tètanus, la diftèria, la meningitis o la tos ferina ) i contra virus
(segurament estem vacunats contra la verola, la polio, la rubèola o el
xarampió; o contra el virus del papil·loma humà....). Sovint no estem vacunats
contra alguna malaltia i llavors ens cal passar-la una vegada per quedar
immunitzats, com en el cas de la varicel·la. La vacuna més popular, per ara, és
la de la grip, però només val per un any, perquè el virus muta, canvia cada
vegada. Ara esperem que es trobi aviat la vacuna contra el Covid-19.
Bacteris útils
Però
també hi ha bacteris útils: com a exemples, els que fermenten i ens elaboren
aliments com els derivats làctics (iogurt, formatge) i també tots els que
reciclen la matèria orgànica retornant-la a inorgànica a la naturalesa (als
boscos, als ecosistemes en general), completant així el cicle de la matèria.
A
més, des de ja fa uns anys, els bacteris van ser els primers en utilitzar-se en
enginyeria genètica i això ha permès elaborar al laboratori insulina, hormones
i altres substàncies biològiques i obtenir millores genètiques en medicina (com
la teràpia gènica), en agricultura, ramaderia, etc. Bé, s’utilitzen bacteris
per moltíssimes coses beneficioses. Pensem que hi ha mils d’espècies bacterianes,
adaptades a tot tipus d’ambients. On no hi arriba un altre ésser, hi ha algun
bacteri: n’hi ha que viuen en aigües termals, o en temperatures baixíssimes, en
llocs més secs o més humits, n’hi ha que viuen a llacs i fan la fotosíntesi
(com les plantes), n’hi ha que resisteixen zones molt àcides, com l’estómac (on
hi ha un pH de 2).
Per
últim, molts bacteris conviuen amb nosaltres al cos humà, sobretot en 3 zones:
a la pell, a la boca i al budell. Alguns de vegades ens donen alteracions, com
furóncols, càries, la mala olor de la suor... però també molts ens són
beneficiosos: ens protegeixen, ens ajuden en el metabolisme...
Els fongs
Hi
ha fongs microscòpics (no parlem aquí, dels superiors, els bolets), alguns
perjudicials i d’altres beneficiosos també. Entre els primers hi ha els que
donen alteracions com la tinya (que afecta la pell, cabell, ungles...),
l’anomenat peu d’atleta i altres infeccions per fongs. A més hi ha els que fan
malbé els aliments, com el pa, formatges... que en diem floridures. Entre els
fongs beneficiosos hi ha també aquells que ens elaboren aliments a través de
fermentacions, com els llevats, que fan fermentacions alcohòliques i participen
així de l’elaboració d’aliments com el pa i begudes com el vi i la cervesa.
Els protozous
Per
acabar, els protozous són unicel·lulars i, com a microorganismes patògens, n’hi
ha alguns de molt destacats, com el que dona la malaltia de la son i el de la
malària o paludisme, importants en països del tercer món, i transmesos per una
mosca i per un mosquit respectivament. També es poden considerar
microorganismes, tot i que són més grans, animals de diferents grups, com els
polls i les puces, que són paràsits.
Un article excel·lent, Isidre. Clar i català. Enmig de tanta fullaraca pseudoinformativa i tantes fake news, va bé que algú que hi entengui ens expliqui les coses com són.
ResponElimina