dimarts, 16 de novembre del 2021

LA PLAGA DE LA PAPALLONA DEL BOIX


És la Cydalima perspectalis. És una papallona nocturna invasora que procedeix de l’Àsia i que es menja el boix. S’ha estès pels boscos de mig Catalunya. Per on passen, hi deixen el boix sense fulles i uns llargs filaments blancs.

Passa l’hivern en estadi d’eruga fins a començaments de març. Llavors les erugues es comencen a menjar les fulles de boix. Pot anar allargant la seva vida fins al novembre (en 3 generacions).

Els fils de seda són per arribar a altres plantes si no té prou aliment.

Grans quantitats de boixos han desaparegut dels nostres boscos. A Balsareny mateix n’hi podem trobar molts, d’arbustos pelats.

Es pot fer un tractament fitosanitari, amb aspersió d’un bacteri molt selectiu que no afecta altres insectes. S’ha vist que és millor que productes químics.

El Departament d’Agricultura hi treballa amb actuacions pilot, posant, per exemple, trampes de feromones a tot Catalunya.

Molts ajuntaments, com el de Ripoll, hi estan treballant. A les coves del Toll de Moià, per exemple, hi ha instal·lats uns pots al llarg del bosquet, que són de control de la plaga del boix, com indica allà mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada