dimarts, 3 de gener del 2023

EL PARC DEL SECÀ I EL MAL BALÇ DE MANRESA

 

QUÈ ÉS EL PARC DEL SECÀ?

Aspecte general del Parc del Secà

Es tracta d’un nou espai natural del Bages, no gaire conegut fins ara. Queda situat entremig del Parc Ambiental de Bufalvent (on hi ha l’abocador del Bages) i el polígon industrial del mateix nom. S’hi accedeix pel carrer Pau Miralda del polígon, on s’ha habilitat una zona d’aparcament. El parc és una iniciativa del Consorci del Bages per a la gestió de residus. El projecte posa en relleu la importància del conreu de secà al Bages, deixat sempre en segon terme perquè s’ha divulgat molt més el regadiu.

De què consta el parc?

El parc consta de 3 itineraris marcats, que són els camins de la timoneda, dels ametllers i de les oliveres. Cadascun d’ells té aproximadament un quilòmetre de recorregut i estan interconnectats.

Passejant pel parc, pot veure el bonic paisatge de l’entorn des d’una situació elevada (la vall del Cardener, Montserrat...), tenir vistes de les instal·lacions del parc ambiental del costat i caminar entre conreus de secà, com la vinya, les oliveres i els ametllers.

Magnífica barraca de vinya de base quadrada

També hi ha barraques de vinya molt maques, canals de pedra per recollir les aigües, tines d’aigua i restes geològiques, com fòssils. Són fòssils marins, perquè en aquesta zona hi arribava el mar interior de Catalunya durant l’Eocè. També s’hi poden trobar molt fàcilment, sobretot en pedres sorrenques o gresos, els anomenats “burrows”, una mena de galeries d’excavació o caus de forma tubular, que semblen cucs de terra o branques d’arbre petrificats; s’han format un cop dipositats els sediments (que serien sorres), per mitjà de l’activitat excavadora d’alguns animals, com petits crustacis i mol·luscs que normalment hi busquen l’aliment. Hi podem trobar les marques dels canals excavats i prou; o bé poden estar reblertes amb la mateixa sorra o fang fossilitzats, que van omplir les galeries com a fruit de l’excavació; o poden estar reblertes amb secrecions pròpies de l’animal; i de vegades estan reforçades amb les seves mateixes femtes.

Els burrow: canals tubulars reblerts de sorres o fang; tot fossilitzat

Què és el Mal Balç ?

Del mateix parc, en surt un camí que baixa cap a l’anomenat “Mal Balç”, que és un conjunt de vessants assolellats i de fort pendent orientats cap al sud-oest. És com una continuació del parc.

El Mal Balç és com un jaciment de fòssils: en unes capes coral·lines, hi ha fòssils marins, com coralls, petxines, ostres, cargols i eriçons de mar. També hi ha una capa calcària, amb fòssils del tipus nummulits (petits, en forma de llentia). I en les capes de gres hi podem trobar ondulacions fossilitzades de la superfície de la sorra (“ripples marks”). L’existència d’aquests fòssils ens fa pensar que, fa uns 40 milions d’anys, el clima de Manresa era similar al del Carib.

Hi ha una senyalització dels diferents punts d’interès.


Capes de calcolutites i gresos i, a sobre, una olivera

Quines activitats s’hi fan?

El parc, des de la seva creació, rep la visita de molts centres escolars. El fil conductor és la consciència per a la preservació del medi ambient.

També s’hi fan tallers de reconstrucció de parets de pedra seca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada