dissabte, 13 de febrer del 2021

LA NOVA RESCLOSA DELS MANRESANS

 Aquests dies s'estan enllestint les obres de restauració de la Resclosa dels Manresans, que van començar ja fa 3 mesos. Pràcticament estan acabades.

Pel que fa a la part ambiental, s'ha mantingut força l'ecosistema que hi havia, tot i que s'han tallat arbres del marge dret del riu, el costat d'on hi ha la caseta. Sobretot eren branques de verns que, cal reconèixer, feien nosa perquè estaven gairebé tombades i quasi tocaven l'aigua del riu, que en aquell punt ja es desvia fent un canal per formar la síquia. Tanmateix també se n'han tallat alguns des de la soca: no ho puc precisar del tot, però algun vern sí que ha rebut i també salzes i pollancres. D'acord, no és una gran quantitat, però s'ha de tenir present. Al marge esquerre del riu se n'han tallat molts més, perquè per allà hi arribava tota la maquinària, però espero que la gran majoria eren els negundos, uns arbres invasors que, en aquest cas, encara haurà anat bé de reduir-ne la quantitat (aquell bosc ja se l'anomenava el "bosc dels negundos").



Per últim, volia remarcar que el camí estret que hi havia entre la caseta i la zona d'horts i canyes que hi ha més endavant, anant cap a La Rabeia, s'ha eixamplat, guanyant terreny al riu; però el problema, ara per ara, és que en uns quants metres s'ha "netejat" tot el sotabosc, on hi havia espècies, com el marxívol (una herba que probablement no tornarem a veure allà), que floria ara aviat, a inicis de primavera, i que feien incrementar la singular biodiversitat que tenim en aquell espai, declarat natural (per això molta gent hem estat força incisiva en aquest tema des de les primeres informacions rebudes i discutides a finals d'estiu passat i durant tota l'obra). 

De tota manera, espero que aquest espai, on ara només s'hi veu terra, estigui destinat, aquesta primavera, a fer-hi una replantació, almenys amb alguns arbres i arbustos, com els que hi havia; l'estrat herbaci ja serà més difícil. També hi ha més "forats" per omplir, per reforestar al llarg d'aquesta zona. De fet la Junta que ha gestionat tot aquest afer ja va prometre en el seu dia que es faria una bona replantació d'espècies vegetals. Esperem que sigui així.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada