divendres, 12 de febrer del 2021

L'ESPAI NATURAL DE LA RESCLOSA DELS MANRESANS, A MIG HIVERN

L'herba fetgera, amb flors violetes o blanques 


Ara, a meitat de febrer, passat ja l'equador de l'hivern astronòmic, a l'Espai Natural de la Resclosa hi comencen a haver canvis. Sembla que la naturalesa es comença a despertar, tot i que només en el cas d'algunes plantes. Encara és aviat.

De moment, dues herbes molt primerenques ja han tret les floretes: les violetes de bosc, amb la seva flor lila; i l'herba fetgera, medicinal, anomenada així perquè té tres fulles acoblades donant l'aspecte d'un fetge; n'hi ha que tenen flors liles i n'hi ha que les tenen blanques. Al sotabosc del primer mig quilòmetre de la síquia, per aquell camí ample i ombrívol, ran de terra hi podem trobar aquestes dues herbes amb flor.

L'altra herba que també hi ha, amb la flor verdosa, no gaire vistosa, és el lloreret; una herba que s'ha escampat força en aquest mateix espai. Això és important perquè no es troba a tot arreu, en canvi, aquí contribueix a mantenir la biodiversitat d'aquesta zona humida. El lloreret és una herba, però té una forma de petit arbust que no aixeca més d'un o dos pams de terra.

Aspecte del lloreret amb flor

I, per últim, de moment, els que coneixeu bé els avellaners, veureu que als exemplars de l'avellaneda que tenim al costat esquerre, entre els 400 i 500 metres des del km.0, mirant cap a Manresa, ja els han sortit les inflorescències (conjunt de moltes flors), no molt vistoses (ens hi hem de fixar bé), ja que són marronoses; aquestes flors formen uns penjolls, anomenats "aments", que s'aprecien a tot el llarg de les branques.

Això és el més destacat. De mica en mica aniran brotant i florint més espècies.


Els avellaners amb els aments que els pengen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada