dissabte, 6 de febrer del 2021

L’ALZINAR DE LES ESTUNES

Marxem ara força més lluny de Balsareny i de la Catalunya Central.

L'alzinar de les Estunes és un alzinar que es troba prop de Banyoles. A la vora del llac, s’agafa la carretera que va a Mieres (La Garrotxa) i, a 3 km., en una llarga recta, a mà esquerra, hi ha el desviament que assenyala “Les estunes”; queda al costat mateix de la carretera, on es pot deixar el cotxe i llegir els panells informatius.


La zona es pot anar recorrent per un sender. Cal destacar-hi dos elements: les alzines pròpiament (de l’alzinar), amb un sotabosc molt ombrívol i esclarissat; i, per altra banda, un dipòsit de travertins, un tipus de roca sedimentària, que és molt important per la seva magnitud en aquest indret; aquests travertins fan de sòl de l’alzinar. Aquestes roques tenen unes esquerdes verticals molt grans, que es pensa que van ser generades per esfondraments, causats per les aigües subterrànies. En algunes d'elles hi han crescut arbres.

En aquesta zona hi havia antigament un llac anterior al de Banyoles: el sostre d’aquests materials (els travertins) es troba uns 10 metres per sobre del nivell de l’actual llac. Qualsevol d’aquests llacs de Banyoles (a més del principal, n’hi ha d’altres de petits i actuals), hem de saber que s’han format per molts esfondraments provocats per les aigües subterrànies, que són les que alimenten el llac. O sigui,el llac de Banyoles no s'omple i es manté per la pluja i per les aigües que circulen a les muntanyes del voltant, sinó per aigües subterrànies que van brollant cap amunt, tot i que òbviament, les aigües de la pluja i d'escorrentia també hi ajuden actualment, però l'origen va venir del subsòl.

El travertí és una roca calcària formada per la precipitació de carbonats en medis aquàtics continentals, com és els estanys. Entremig dels carbonats s’hi van quedar atrapades restes vegetals, com fulles o petits tronquets i organismes com algues, que van deixar uns foradets típics d’aquesta roca. El travertí està ple de foradets i forats, com es veu a la foto. És una roca que, ben polida, es fa servir també per ornamentació a les façanes de les cases, per exemple. Penseu que, a Roma mateix, molts dels principals edificis estan fets de travertins (“travertino”),com les mateixes parets del Vaticà (molts d’ells, a la vegada, els havien requisat de monuments més antics, com del mateix Coliseum).

En resum, els travertins com a base, i les grans alzines que hi ha sobre, com també alguns roures majestuosos, forment un bosc meravellós digne de ser recorregut, segons uns itineraris marcats. En el sotabosc hi ha arbustos com el llentiscle i lianes, com l'heura, l'arítjol, el galzeran i unes falgueres anomenades polipodis, a les escletxes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada